התמודדות עם מחלות מעי דלקתיות - Calprosmart

מחלות המעי הדלקתיות דורשות מהסובלים מהן התמודדות יום-יומית. עם זאת, במקום לנסות לשרוד בין התקף להתקף, אפשר בהחלט לנקוט במספר אמצעים אשר גם יכולים לשפר את איכות החיים שלכם בצורה משמעותית, וגם יעזרו לכם להתמודד בקלות רבה יותר עם המחלה. לעיתים, התמודדות עם המחלה יכולה להיות מלווה במספר שינויים באורח החיים.

ניהול מחלות המעיים הדלקתיות כמו רוב המחלות הכרוניות תלוי מאד בכל ההיבטים של אורח החיים. כדי לשמור על הגוף ולמנוע התלקחויות של המחלה, קיימים מספר כללים, שאולי נשמעים מאד פשוטים, אך יש להם ערך חשוב לא פחות מכל תרופה או טיפול. בזכות כללים אלה תוכלו להתמודד עם המחלה ועם תופעות הלוואי שלה בהצלחה. פשוט חייבים להיות קשובים לגוף שלנו ולצרכים שלו וללמוד יחד איתו כיצד ניתן לשמור על מצב בריאותי תקין.

יש ביטוי שמאד אוהבים להשתמש בו – "להילחם במחלה".  אך במקרים של מחלות כרוניות הוא פשוט לא מתאים. מחלה כרונית היא שותפה לדרך. לעתים מעיקה, אבל אפשר ללמוד להתמודד איתה דווקא דרך הקבלה העצמית וההשלמה עם המצב. אין זה אומר להיכנע למחלה, אלא ללמוד לנהל אותה, להתקיים איתה בכבוד ולשמור על הבריאות.

כחולים במחלת מעיים דלקתית או כל מחלה כרונית עלינו ללמוד את הגבולות שהמחלה מציבה לנו ולהקפיד,עד כמה שניתן לא לחרוג מהם. ברור שאנחנו אלה שמחליטים כיצד להתנהל, מתי ללכת לישון, מה לאכול ואיזו תרופה לקחת, אבל צריך לזכור שהימצאות בתוך הגבולות האלה תעזור לנו לשמור על איכות החיים.

"הצבת גבולות" נשמע די מבאס, אבל חשוב לזכור שבמקרה של מחלה כרונית, זו דרך לשמור על עצמנו מפני המתקפה, ההתלקחות של המחלה, שתוביל אחריה ירידה חדה באיכות החיים. אם נפר את הגבול, נשלם מחיר יקר ודווקא השמירה עליו תגרום למצבנו הבריאותי להתחזק. כמובן שאצל כל אחד הגבולות הם דינאמיים ולכן חשוב מאד להיות עם יד על הדופק. ככל שנכיר את עצמנו ואת התגובות שלנו למחלה טוב יותר, כך נוכל לנהל את המחלה בצורה מדויקת וקפדנית יותר.

האם ניתן למנוע את ההתקפים הבאים?
אף על פי שעוצמת המחלה, תדירות ההתקפים והתסמינים משתנים בין מטופלים, להלן רשימה של הנחיות שעשויות להקל עליכם בהתמודדות:

  • הימנעו מצריכת מזון באיכות נמוכה. זהו גורם ישיר להתלקחות
  • הימנעו מצריכת ירקות ופירות בכמויות גדולות – מדובר מזון עתיר בסיבים הקשים לעיכול, כאשר הם עוברים במעי הגס, זה יוצר חיכוך עם דפנות המעי ועלול לפגוע באזורים הרגישים ולגרום לכאבים שדומים לפגיעה בפצע פתוח
  • הימנעו מצריכה מרובה של מזון הדורש עיכול קשה וארוך, למשל בשר. הקפידו לבשל בשר עד להתרככות ולאכול פיסות קטנות ממנו
  • הימנעו מצריכת כמות גדולה של מזון בפרקי זמן קצרים. זה מקשה על מערכת העיכול. חוץ מזה, אם בעקבות הדלקת קיימת היצרות של מעיים במקומות מסוימים, המזון הרב עלול להצטבר שם, בלי להתעכל, מה שבתורו גם יכול לגרום לכאבים חזקים מאד והתקשות של הבטן
  • שימו לב, אם אתם סובלים מדלקות חוזרות ונשנות, היצרות המעיים יכולה להפוך לקבועה ולכן חשוב מאד להיות זהירים גם כשצורכים מזון בכמויות קטנות, כדי למנוע התקף
  • הימנעו מלחץ נפשי. נכון שזו עצה שקל מאד לתת אבל קשה מאד ליישם, אך מערכת העיכול שלנו מגיבה תמיד למצבנו הנפשי, במיוחד כשמדובר בדלקת במעי, מאחר וקיים חיבור עצבי בין המוח למערכת העיכול. לחץ נפשי לאורך זמן יכול להגדיל סבירות ותדירות ההתקפים.

מה לעשות אם בכל זאת התחיל התקף?
דמיינו לעצמכם ששברתם רגל. ברור שתיגשו לבית חולים כדי לקבע אותה בגבס ולאפשר לעצם השבורה להתאחות. ההתקף של מחלת מעיים דלקתית דומה לשבר ברגל. אך במקום הגבס חשוב לשמור על כללי התנהגות ברורים, שבסופו של דבר יעזרו לכם להתגבר על כאבי בטן, שלשולים ותסמינים נוספים של התקף. עזרו למעי שלכם להחלים באמצעות הפעולות הבאות:

  • אם התחיל ההתקף, השתדלו לנוח כמה שיותר, לישון ולא להרבות בפעילות מיותרת. מנוחה גופנית תקל גם על מערכת העיכול. לשעות שינה ולאיכות שינה יש חשיבות מרובה גם בתקופות הרגיעה, כי זה מוריד את הסטרס.
  • פנו לרופא כדי להתחיל טיפול תרופתי במקרה הצורך. גם אם מדובר במחלה כרונית, סביר מאד שלרופא תהיה דרך להקל בהקדם על מצבכם.
  • אם אתם משתמשים בטיפולים אלטרנטיביים והם עזרו לכם בעבר – חזרו לכך
  • צמצמו את צריכת המזון, כדי לאפשר למערכת העיכול להתרפא ולהרגיע את הדלקת
  • אל תאכלו אוכל מטוגן, ירקות, פירות ובשר
  • אם אפשר החליפו מזון מוצק במזון נוזלי (אם אתם אוהבים מרקים, השתדלו להכין אותם מחומרים טבעיים בלבד וכמה שפחות לתבל אותם)
  • שתו הרבה מים והפחיתו או הפסיקו לגמרי את שתיית המיצים הטבעיים (הם עשירים בסיבים). מומלץ מאד לשתות חליטות צמחים חמות – הן מרגיעות את מערכת העיכול
  • מאחר ואתם כבר מכירים את המחלה שלכם, חשוב מאד לזהות את ההתקף כמה שיותר מוקדם, ברגע שמופיעים התסמינים הראשונים. מניעת החמרה תקל עליכם. אם נכנסתם לשלב בהתקף שקשה לכם להשתלט עליו או להתמודד איתו – פנו לרופא או למיון, כדי לקבל טיפול מתאים
  • הנטייה הטבעית היא להפסיק לאכול בזמן התקף. ובכן, צריך להמעיט את כמות המזון, אך אסור להגזים. מותר כיממה אחרי תחילת ההתקף לשמור על צום חלקי, אך להקפיד שלא יהיו חסרים לגוף ויטמינים ונוזלים. זה רק יחמיר את המצב
  • זכרו שחזרה מההתקף אל מצב הרגיעה היא הדרגתית. לכן חשוב מאד להתאזר בסבלנות ולהקפיד על הטיפול הנאות בהתאם להוראות וניסיונכם הקודם.

 

מחלות מעיים דלקתיות אכן מציבות בפני החולים אתגרים לא פשוטים אך שמירה על אורח חיים מתאים בהחלט יכולה להקל על ההתמודדות עם תסמיני המחלה ולאפשר לחולה איכות חיים טובה יותר לאורך זמן.

סובלים ממחלת מעי דלקתית? ניטור קבוע באמצעות קלפרוטקטין יכול לתרום לשיפור באיכות החיים. 
למידע נוסף על שירות CalproSmart, הכולל בדיקת קלפרוטקטין שניתן לבצע בקלות מהבית בשילוב עם יישומון השולח את תוצאות הבדיקה לפענוח, לחצו כאן >>